Arvika Gymnastikförening,
DROGPOLICY
med tillhörande handlingsplan
Inledning
Arvika Gymnastikförenings verksamhet består av barngymnastik och truppgymnastik. Ledare och äldre gymnaster är förebilder för våra gymnaster. För att leva upp till att vara en god förebild får inte droger i någon form förekomma i samband med träningar, tävlingar och andra aktiviteter som arrangeras i föreningens verksamhet.
Definition:
Följande definieras som en drog i detta dokument
-Tobak (snusning och rökning)
-Alkohol
-Narkotika
-Dopningspreparat
Vår idrottsförening Arvika Gymnastikförening bedriver en ideell verksamhet som ska främja(enligt idrottens måldokument ”Idrotten vill”) såväl fysisk som psykisk, social och kulturell utveckling för våra medlemmar.
Idrottsföreningen förfogar över en stor målgrupp barn och ungdomar. Vi vill ta ansvar och erbjuda dem en drogfri uppväxtmiljö.
Vår idrottsförening har därför tagit ställning och utformat riktlinjer(en drogpolicy) för användandet av droger i vår verksamhet. Vi är väl medvetna om att våra ledare/tränare/föräldrar och aktiva är viktiga goda förebilder för våra aktiva barn och våra ungdomar.
Syftet med vårt drogförebyggande arbete är att ”lyfta” och medvetandegöra rollen som förebild för våra ledare/tränare/föräldrar och aktiva. Vi vill även förstärka det som redan är bra och mer tydligt och uttalat arbeta för att förhindra användning av droger bland barn och ungdomar.
Vår Idrottsförenings Drogpolicy!
-Tobak (Snusning och Rökning)
Åldersgräns 18 år enligt svensk lag.
Vår idrottsförening har tagit följande ställningstagande och riktlinjer vad gäller tobak (Snusning och Rökning)
Vi tillåter ej att barn och ungdomar, under 18 använder tobak inom vår verksamhet (ex. träning, tävling och lägerverksamhet). Om vi upptäcker att någon/några av våra barn och ungdomar använder tobak (snusar eller röker) agerar vi på följande sätt:
-Ledare eller tränarsamtal med barn och ungdomar samt kontakt med föräldrar.
Aktiva över 18 är förebilder för de yngre medlemmarna. Därför ska även de föregå med gott exempel och inte använda tobak(snusa eller röka) inom vår verksamhet(ex träning och tävling).
Om vi upptäcker att någon/några av våra aktiva över 18år använder tobak (snusar eller röker) agerar vi på följande sätt:
-Ledare/tränarsamtal med den aktive.
Som barn och ungdomsledare/tränare för aktiva över 18 år är det viktigt att tänka på sitt ansvar att man är en förebild för sina barn och ungdomar(och aktiva över 18 år). Inom vår idrottsföreningsverksamhet ska man som ledare avstå från att använda tobak. Om vi upptäcker att någon/några av våra barn och ungdomsledare/tränare, tränare/ledare för aktiva över 18 år använder tobak(snusar eller röker) agerar vi på fölande sätt:
-Styrelsemedlem talar med tränaren/ledaren
Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är styrelsen och ledarna/tränarna själva.
Aktiva över 18 år är förebilder för dom yngre medlemmarna. Därför ska även de föregå med gott exempel och inte använda tobak (snusa eller röka) inom vår verksamhet (ex träning och tävling).
Om vi upptäcker att någon/några av våra aktiva över 18 år använder tobak (snusar eller röker) agerar vi på följande sätt:
Ledare/tränar samtal med den aktive.
Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är ledare/tränarna, föräldrarna, de aktiva över 18 år samt barn och ungdomarna själva.
Som barn-och ungdomstränare, tränare/ledare för aktiva över 18 år är det viktigt att tänka på sitt ansvar, att man är en förebild för sina barn och ungdomar(och aktiva över 18 år). Inom vår idrottsföreningsverksamhet ska man som ledare avstå från att använda tobak. Om vi upptäcker att någon /några av våra barn och ungdomsledare/tränare, tränaren/ledaren för aktiva över 18 år använder tobak (snusar eller röker) agerar vi på följande vis:
Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är styrelsen och ledarna/tränarna själva.
Alkohol
Åldersgräns 18 år för att köpa folköl och dricka alkohol på restaurang. Åldersgräns 20 år för köp på systembolag, enligt svensk lag.
Vår idrottsförening har följande ställningstagande och riktlinjer vad gäller alkohol.
Vi tillåter EJ att barn och ungdomar, under 18 år använder alkohol, inom vår verksamhet (ex träning, tävling eller lägerverksamhet). Om vi upptäcker att någon/några av våra barn och ungdomar använder alkohol agerar vi på följande sätt:
-Ledare/tränarsamtal med barn och ungdomar samt kontakt med föräldrar. Vid upprepade tillfällen och misstanke om ”problem/missbruk” bör man (i samråd med styrelse) överväga att ta kontakt med sociala myndigheter.
Aktiva över 18 år är förebilder för de yngre medlemmarna. Därför ska även de föregå med gott exempel och inte använda alkohol inom vår verksamhet (ex träning/tävling/träningsläger).
Om vi upptäcker att någon/några av våra aktiva över 18 år använder alkohol agerar vi på följande sätt:
-Ledar/tränarsamtal med den aktive.
Det är ej tillåtet, för någon av våra medlemmar, att under några omständigheter dricka alkohol eller uppträda berusad eller använda någon annan form av droger i föreningens profilkläder.
Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är ledarna/tränarna, föräldrarna, de aktiva över 18 år samt barn och ungdomarna själva.
Som, barn-och ungdomsledare/tränare, tränare/ledare för aktiva över 18 år, är det viktigt att tänka på sitt ansvar, att man är en förebild för sina barn och ungdomar. Inom vår idrottsförenings verksamhet ska man som ledare avstå från att använda alkohol eller vara ”bakfull” vid följande tillfällen:
-Under träning, tävling, resor och läger, tillfällen där man har ansvar för barn-och ungdomar (och aktiva över 18 år).
Om vi upptäcker att någon/några av våra barn-och ungdomsledare, tränare/ledare för aktiva över 18 år använder/använt alkohol agerar vi på följande sätt:
-Styrelsemedlem talar med tränaren/ledaren
Vid misstanke om alkoholproblem hos någon av våra tränare/ledare agerar vi på följande sätt:
-Enskilt samtal
-Om förutsättning finns, erbjuda hjälp och stöd
-Vid upprepade tillfällen av berusning i samband med föreningens verksamhet stängs man av från sitt ledare/träningsuppdrag.
Trafik
Vid resor, träning, tävling, läger ska man som ledare/tränare/aktiv och förälder inte köra bil eller annat motorfordon med alkohol i kroppen (även ”dagen efter fylla”).
Narkotika och Dopingpreparat
Allt bruk av hantering av narkotika och dopingpreparat är förbjudet enligt svensk lag, så även inom vår idrottsföreningsverksamhet.
Vår idrottsförening har följande ställningstagande och riktlinjer vad gäller narkotika och doping.
Om man skulle misstänka/upptäcka att någon av våra medlemmar hanterar eller brukar narkotika eller dopingpreparat agerar vi på följande sätt:
Steg1. Enskilt samtal med medlemmen och föräldrakontakt om medlemmen är ”barn eller ungdom”.
Steg2. Kontakt med sociala myndigheter och/eller polis.
-Ytterligare konsekvenser bedöms efter ovanstående åtgärder.
Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är i första hand styrelsen men även ledarna/tränarna har ett stort ansvar.
Arvika Gymnastikförening
Styrelsen